Doula worden?

Kies met de Doula Academie voor de professionele aanpak.

Contact

Op 9 september 2022 start opnieuw een Doula basiskennis & praktijk training.

Direct aansluitend vervolg je dan met de aansluitende additionele klinische kennis training en in oktober maak je een start met het certificeringstraject.

Vanaf 1 april is Marije Dijkma gestart als docent aan de Doula Academie!

Doula Academy-93 kopie.jpg
Leer ondersteuning te bieden tijdens het plaatsen van een epiduraal

Het Doula Academie verkort lesprogramma van de basiskennis & praktijktraining

Praktische tips & tricks van de werkvloer worden afgewisseld met fysiologische kennis in een dynamisch opleidingsprogramma van één weekend. Hierna ben je direct klaar voor het volgen van de additionele klinische kennistraining. Je kunt het volledige lesprogramma hier opvragen. In het kort:

LESDAG 1: fysiologische basiskennis

 • Basiskennis fysiologie
 • Basiskennis pijnmedicatie en alternatieven binnen eerste- en tweede lijn
 • Leren faciliteren van een optimale samenwerking in het geboorteteam
 • Weten wanneer bevallingsbegeleiding op te starten en optimaal verloop proces van zowel een eerste- als tweedelijns bevalling

LESDAG 2: fysiologische basiskennis in de praktijk

 • Basiskennis ondersteunings technieken
 • Basiskennis bevalhoudingen
 • Kennis over het belang van aanraking en de rol van de bevalpartner
 • Communicatie technieken

LESDAG 3: doula praktijkopbouw

 • Basiskennis over het zakelijk opbouwen van diverse doula-trajecten (contracten, intake, etc)
 • Geweldloze communicatie als techniek
 • Doula zelfkennis, wie ben jij en wie is jouw ideale cliënt?
 • Marketing training op het gebied van website ontwikkeling, social media
 • Hoe zet ik een beval bad zo optimaal mogelijk in?

Zie jij hoe een bevalling in jouw coachende handen een betere ervaring kan worden? Hoe je vrouwen helpt om de bevalling ook in het ziekenhuis naar wens te laten zijn? Word Academie Doula en maak het verschil.

Na het afronden van de Doula Academie basiskennis & praktijktraining heb je basisbegrip van een normaal fysiologisch verloop van de bevalling. Je kunt aanstaande moeders begeleiden. Ook kun je aansluiten op de diverse bevalcursussen die binnen Nederland aangeboden worden. Zo kun je gericht doorverwijzen naar aanvullende disciplines daar waar jouw kennis stopt.

Een sterke doula in elke situatie

Je weet om te gaan met elke situatie, en juist ook meerwaarde te bieden tijdens een medische bevalling. Je verricht geen medische handelingen, maar je begeleidt je cliënten adequaat dankzij je achtergrondkennis van procedures en protocol.

Dankzij jou zullen je cliënten zich ook thuisvoelen in een klinische setting. Hiervoor gebruik je technieken uit hypnobirthing, OFP (optimal fetal positioning) en zwangerschapsyoga.

Geboorte van de doula

Doula worden heeft ook impact op jou als persoon. Wanneer je als aspirant doula je opleiding volgt, neem je dezelfde stappen als een aanstaande moeder. Een doula wordt geboren, net als een moeder wordt geboren als ze haar kind op de wereld zet. De Doula Academie biedt jou een volledige en veilige basis voor deze groei!

De Doula Academie leidt op tot professioneel doula in Nederland. De combinatie van de nieuwe basiskennis & praktijk training met de additionele klinische kennis training staat garant voor een solide basis waarmee je als doula direct een bloeiende doula praktijk kan opbouwen.

epiduraal ctg kniezit
Leer wat er allemaal anders kan, dan op je rug liggen tijdens epidurale verdoving

Wat jij als Academie Doula kunt

Als je zwanger bent, focus je vaak op de bevalling die je wenst. Het mooie plaatje: thuis, in de eigen sfeer. Terecht. Maar over een scenario in het ziekenhuis wordt dan niet meer nagedacht. Er bestaat soms angst, waardoor zwangeren niet voldoende zijn voorbereid op de realiteit van het ziekenhuis. Eenmaal in de klinische setting komt er veel op je cliënt af. Dit is waar we jou als Academie Doula juist gedegen op voorbereiden. Kennis geeft kracht. We stimuleren een ‘thuisbevalmentaliteit’ die je overal kunt toepassen. En dit is waar je jouw meerwaarde dubbel en dwars laat zien. In protocollaire kennis. In je mogelijkheden om zonder oordelen professioneel te communiceren met de zorgverlener en je cliënt. Op die manier draag je bij aan een prachtige gezonde bevalervaring van je cliënt.

Als doula sta jij naast de aanstaande moeder én de zorgverlener. Jij overziet wat er kan. Jij kent alle protocollen en kijkt voorbij de angst. Jij bent de brug tussen ziekenhuis en je zwangere cliënt.