Zie jij dat je als doula het verschil zou kunnen maken?

Een bevalling is voor jou een kans, geen risico. Zowel thuis als in het ziekenhuis. Jij kan vrouwen en hun partner het vertrouwen geven in het geboorteproces.

Veelgestelde Vragen

Waarom heb ik klinische kennis nodig? Als ik net zoveel weet als een verloskundige dan kan ik toch helemaal niet meer mijn gevoel volgen?

Wat is het verschil tussen de basiskennis opleiding en de additionele klinische kennis training?

Waarom zijn stages niet verplicht bij de Doula Academie?

Is online les volgen net zo effectief als 'live persoonlijk' lesgeven?

Leer ik net zoveel als een obstetrisch verpleegkundige?

Leer ik net zoveel in zo weinig dagen als in de veel langere opleidingen die elders worden aangeboden?

Wat is het verschil tussen een Kraamdoula en een kraamverzorgende?

Wat kost het nou precies? Moet ik alle lesgeld bedragen bij elkaar optellen?

Wat is het verschil tussen een verloskundige en een klinisch geschoolde doula?

Zijn de COVID 19 restricties een probleem tijdens de lesgeef dagen?

Is er een bepaalde vooropleiding gewenst voor de basiskennis & praktijktraining?

Ik begeleid alleen maar thuisbevallingen. Ik kom liever niet in het ziekenhuis en mijn cliënten ook niet. Waarom is de Doula Academie voor mij van meerwaarde?

Als ik als doula de informatie op een CTG snap en zie dat het niet goed gaat met de baby, dan ben ik bang dat ik mijn angst overdraag op de zwangere en haar partner. Kan de Doula Academie me helpen hiermee om te gaan?

Mijn eigen bevalling liep helemaal niet als gepland, daarom ben ik doula geworden. Ik wil niet dat iemand anders overkomt wat met mij is gebeurd. Kan de Doula Academie mij helpen nu ik bij elke doula begeleiding wordt geconfronteerd met iets wat mij zelf zoveel pijn heeft gegeven?

Is een Academie Doula een ander type doula en zal zij zich ook anders presenteren dan een ‘basis’ Doula?

Er wordt aandacht besteed aan basis kraamzorg kennis. Kan een Academie Doula dan nu ook partus assistentie verlenen en misschien zelfs de hele kraamweek bij de cliënt blijven?

Voor wie is de Kraamdoula Training geschikt?

Als je als doula zoveel klinische kennis hebt, hoe voorkom je dan dat je met de klinische staf mee gaat praten?

Hoe begeleid ik mijn cliënten als COVID-19 maatregelen ervoor zorgen dat ik niet bij een bevalling aanwezig mag zijn?

Waarom heb ik klinische kennis nodig? Als ik net zoveel weet als een verloskundige dan kan ik toch helemaal niet meer mijn gevoel volgen?

Integendeel. Klinische basiskennis brengt juist rust omdat je je angst voor het onbekende kan uitschakelen. Je begrijpt wat er gezegd wordt. Je snapt partus verslagen, barings-overzichten en de piepjes van de apparaten. Omdat jij de situatie overziet, kun je inschatten wat mogelijke interventies zijn. Daardoor kan jij je cliënt in het voortraject of durante partu juist adequaat begeleiden. Je kan dus juist met die kennis volledig in contact met jezelf blijven, en vanuit rust jouw cliënte bijstaan.

Wat is het verschil tussen de basiskennis opleiding en de additionele klinische kennis training?

Je volgt de basiskennis & praktijk training als je nog nooit eerder een doula opleiding hebt gevolgd (of heel lang geleden en deze nooit hebt afgemaakt). Daarna volg je aansluitend de additionele klinische kennis training en rond je af met het certificering traject. Dan ben je volwaardig Doula Academie lid en kan je 2 jaar aan de slag als zelfstandig geboorte doula, uiteraard met ondersteuning en coaching van je Academie Doula docenten.

Mocht je nou al wat bevallingen hebben begeleid, en recentelijk een doula opleiding elders hebben gevolgd dan kan je proberen of je kennis niveau goed genoeg is om direct in te stromen bij de additionele klinische kennis training. Daarvoor moet je een toelating gesprek en een toelating examen doen. Daarna volg je het certificering traject en ben je ook volwaardig Doula Academie lid gedurende tenminste 2 jaar. Precieze voorwaarden waar je aan moet voldoen om (zij) in te stromen staan vermeld bij de additionele klinische kennis training.

De additionele klinische kennis training gaat ervan uit dat je al basiskennis hebt van fysiologie, wat baringen hebt bijgewoond en je al een praktijk aan het opbouwen bent / opgebouwd hebt. Op die kennis wordt voortgeborduurd en ook op pittig tempo doorgepakt.

De basiskennis & praktijk training is toegankelijk voor iedereen die behoefte heeft aan het leggen van een stevige basis op het gebied van fysiologie, praktijk opbouw, coaching vaardigheden en leren om te gaan met de huidige ' beval technieken' zoals mindfulness / hypnobirthing / zwangerschaps yoga.

Waarom zijn stages niet verplicht bij de Doula Academie?

De Doula Academie is ervan overtuigd dat een student niet een onkostenvergoeding hoort te vragen voor een stage. Je werkt hard. Je biedt een geweldige begeleiding aan. Waarom zou je daar dan een studenten fee voor vragen? Je wordt bij de Doula Academie opgeleid om direct een full fee te kunnen vragen, zonder schaamte en met volle overtuiging. Jouw tijd en aandacht is geld waard. En een stage is dus niet nodig. Je gaat gewoon direct aan de slag. Omdat dat kan!

En als je vastloopt, dan is de unieke 24/7 doula hulplijn en je mentor of doula buddy een geweldige back up om jou bij te staan mocht je het tijdens een voortraject of baring even niet meer weten. Ken jij een student loodgieter die tegen 'stage tarief' services aanbiedt? Of een gynaecoloog in opleiding die goedkoper is dan de professor? Wij ook niet.

Is online les volgen net zo effectief als 'live persoonlijk' lesgeven?

Door de COVID19 lockdown hebben we moeten omschakelen toen we eind 2019 startten met de Doula Academie en gaven we in eerste instantie alleen online les met aanvullende praktijk lessen op afstand. Maar we zouden niet ervaren doula's zijn als we niet flexibel kunnen zijn. Natuurlijk zien we jullie liever 'live persoonlijk' maar we kunnen je ook de les laten volgen via ZOOM. Dat is o.a. al succesvol gebeurt door een studente in Italië ! We geven 'live persoonlijk' les in Monnickendam aan kleinere groepen zodat we de 1,5 meter afstand in ere kunnen houden. Daar waar dat niet gaat, dragen we een mondkapje. Mocht je via ZOOM willen deelnemen, geef dat dan aan in je aanmeld formulier.

Leer ik net zoveel als een obstetrisch verpleegkundige?

Nee. Het is onmogelijk om in enkele dagen de kennis op te doen van een verpleegkundige die een 4 jarige opleiding heeft gevolgd. Dat is ook niet nodig. Het is wel fijn dat je als doula snapt waar haar verantwoordelijkheden liggen en hoe je haar eventueel in overleg kan ontzorgen. De verpleegkundige is een heel belangrijke schakel in het klinische proces. Zij is feitelijk de ogen en oren van de verloskundige en vertaalt machines naar mensen. De Doula Academie leert je hoe je verbinding met de verpleegkundige maakt om zo op een prettige, constructieve manier met elkaar samen te werken.

Leer ik net zoveel in zo weinig dagen als in de veel langere opleidingen die elders worden aangeboden?

In tegendeel. Je leert meer! Wij gaan direct de diepte in. Wij vragen voorafgaand aan elke trainingsdag een behoorlijke investering aan tijd, maar dan in je eigen tijd! Zelfstudie is een belangrijk onderdeel van de Doula Academie. Daarom vragen we ook een HBO werk-/denkniveau zodat je dit ook echt aankan. We kunnen uren en dagen met elkaar kletsen over wie je bent en waarom, maar de Doula Academie kiest ervoor om dat over te slaan en direct tot de kern te komen. Bovendien zijn onze opleiders écht ervaren doula's en zorgverleners die bewezen succesvol zijn. Zij hebben een bak aan ervaring en willen dat maar al te graag met je delen. En dat doen we in hoog tempo. Zodat jij zelf direct aan de slag kan.

Wat is het verschil tussen een Kraamdoula en een kraamverzorgende?

Als Academie Kraamdoula kom je meestal pas nadat de kraamverzorgende is vertrokken. Soms is de kraamverzorgende helemaal niet in de thuissituatie aan het werk geweest omdat een moeder en haar baby lang in het ziekenhuis opgenomen waren. Als Kraamdoula kan je dan een zachte overgang van het rigide ziekenhuis ritme naar het meer natuurlijke thuis ritme faciliteren. We leren je kennis en technieken aan die je tot 6 weken na de bevalling goed kan toepassen bij zowel moeder als baby. Je kan uiteraard tegelijkertijd met de kraamverzorgende, direct na de bevalling, aan de slag mocht dat een wens zijn van je cliënte. Je biedt complementaire zorg op basis van holistische en natuurlijke technieken en verwijst door op basis van de verwijs lijst op het moment dat er meer zorg nodig is dan jij kan bieden.

Wat kost het nou precies? Moet ik alle lesgeld bedragen bij elkaar optellen?

Als je nog geen doula opleiding hebt gevolgd, dan begin je bij de basiskennis&praktijktraining. Direct aansluitend volgt de additionele klinische kennistraining en het certificering traject. In totaal betaal je voor deze 3 op elkaar afgestemde trainingen EU2500,- incl. BTW.

Als je al ergens anders een doula-opleiding hebt gevolgd en je wil verdieping op klinisch gebied, dan begin je bij de additionele klinische kennis training, nadat je een toelating gesprek hebt gehad. Je certificering traject volgt direct aansluitend. Je betaalt in totaal EU1850,- incl. BTW.

Mocht je bewezen aantoonbaar doula- EN klinische ervaring hebben en je wil je graag aansluiten bij het professionele netwerk van de Doula Academie, dan doe je een toelating-examen nadat je een toelating gesprek hebt gehad. Het geslaagd afleggen van het certificering traject verbindt je 2 jaar lang aan de Doula Academie voor een bedrag van EU350,- incl. BTW.

De Kraamdoula Training kost EU2500,- incl. BTW. en is niet in gedeeltes te volgen.

Wat is het verschil tussen een verloskundige en een klinisch geschoolde doula?

Een verloskundige is medisch eindverantwoordelijk. Een Academie Doula heeft die medische verantwoordelijkheid niet, maar bezit wel over een gedeelte van de medische kennis. Dat bevordert de onderlinge communicatie en maakt dat je elkaar optimaal aanvult. Je spreekt haar taal. De Doula Academie leert je hoe je verbinding brengt tussen de verloskundige en je cliënt, zodat het proces zo soepel mogelijk verloopt.

Zijn de COVID 19 restricties een probleem tijdens de lesgeef dagen?

Natuurlijk moet ook de Doula Academie elke keer opnieuw schakelen met de op dat moment geldende COVID 19 restricties. Gelukkig hebben we daar ervaring mee opgebouwd, de afgelopen lesjaren (2019 en 2020) ! We streven ernaar om continu aan de geldende maatregelen te voldoen en we hebben een lesgeef lokatie waar 1,5 meter afstand bewaard kan worden tussen studenten en docenten. We vragen je een mondkapje mee te brengen en deze te dragen als dat nodig is.

Is er een bepaalde vooropleiding gewenst voor de basiskennis & praktijktraining?

Nee, dat is niet nodig. Het is uiteraard wel fijn als je al wat basiskennis hebt van (of een gezonde interesse hebt in) 'anything birthy'. De opleiding wordt volledig in het Nederlands gegeven maar er worden wel veel Engelse artikelen gebruikt dus dat moet je kunnen lezen/begrijpen. Verder kan je kijken onder het kopje : 'over-ons/voorwaarden' wat er nog meer van je ervaring / vooropleiding verwacht wordt voor de andere trainingen. Een HBO werk- en denkniveau is absoluut handig om te hebben want we vragen veel zelfstudie. Mocht je twijfels hebben, vraag een info gesprek aan!

Ik begeleid alleen maar thuisbevallingen. Ik kom liever niet in het ziekenhuis en mijn cliënten ook niet. Waarom is de Doula Academie voor mij van meerwaarde?

80% van de geplande bevallingen van eerste kindjes eindigt medisch. Ook al kom je zelf liever niet in een ziekenhuis, het kan zijn dat je cliënte die thuis wilde bevallen TOCH in het ziekenhuis terecht komt. Haar eigen verloskundige is er vaak niet meer bij, maar jij wel. Dan is het voor jou en jouw cliënte waardevol als je weet wat haar opties zijn en zo optimaal mogelijk (verder) kunt begeleiden. Als Academie Doula leer je omgaan met zo’n onverwachte wending. Jij brengt een thuisbevalmentaliteit in elke situatie. Dit maakt je een all round doula.

Als ik als doula de informatie op een CTG snap en zie dat het niet goed gaat met de baby, dan ben ik bang dat ik mijn angst overdraag op de zwangere en haar partner. Kan de Doula Academie me helpen hiermee om te gaan?

Ja. Door de basis CTG kennis die je leert binnen de Doula Academie kun je ondersteunen met het verkrijgen van een continue registratie en zo meer rust brengen in de verloskamer. Je leert NIET een CTG te interpreteren, dat is voorbehouden aan de klinisch verloskundige. Dat maakt dat je die angst als het goed is niet ontwikkelt, maar mocht dit toch het geval zijn dan is het goed om je gebruikelijke technieken/trucs in te zetten die jouw angst omlaag kunnen brengen.

Mijn eigen bevalling liep helemaal niet als gepland, daarom ben ik doula geworden. Ik wil niet dat iemand anders overkomt wat met mij is gebeurd. Kan de Doula Academie mij helpen nu ik bij elke doula begeleiding wordt geconfronteerd met iets wat mij zelf zoveel pijn heeft gegeven?

De Doula Academie is niet bedoeld als therapie. In de Doula Academie staat het geven van onvoorwaardelijke steun aan de ouders voorop. Als jij merkt dat jouw eigen ervaring die onvoorwaardelijke steun in de weg staat, raden wij je aan daar eerst mee aan de slag te gaan. Voor sommige vrouwen kan het daarnaast helpen om antwoorden te vinden op een aantal ‘waarom’ vragen rondom hun eigen bevalling. De informatie in de Doula Academie zou daaraan kunnen bijdragen.

Is een Academie Doula een ander type doula en zal zij zich ook anders presenteren dan een ‘basis’ Doula?

Een Academie Doula is herkenbaar aanwezig bij een baring. Ze draagt een badge, zodat altijd duidelijk is wat haar rol is in de verloskamer en zichzelf professioneel presenteert als onderdeel van het geboorte team. Waarschijnlijk zal zij haar bedrijf ook anders presenteren omdat ze een business training heeft gekregen met contract kennis, marketing kennis, intake formulieren en heeft geleerd haar praktijk zakelijk op te bouwen.

Er wordt aandacht besteed aan basis kraamzorg kennis. Kan een Academie Doula dan nu ook partus assistentie verlenen en misschien zelfs de hele kraamweek bij de cliënt blijven?

Een Academie Doula is geen kraamverzorgende. De week na de bevalling kan het beste door een kraamverzorgende worden verzorgd en wordt zo ook vergoed door de verzekering. Een doula kán een aanvulling zijn op deze zorg.

Partus assistentie bij een thuisbevalling is belangrijk om door een gecertificeerd kraamverzorgende te laten doen. Als er een noodgeval is, dan is zij van onschatbare toegevoegde waarde voor de gezondheid van moeder en/of kind. Als doula kan je je dan focussen op de mentale gezondheid van de partner en/of de moeder. Mocht een kraamverzorgende te laat zijn voor het verlenen van partus assistentie dan leert de Doula Academie je wel een aantal handelingen die je kan doen om de verloskundige te ontlasten.

De basis-kraamzorg kennis die de Doula Academie aanbiedt is meer gericht op postpartum problemen in de eerste weken na een klinische geboorte. Ook leer je meer over ondersteuning bij borstvoeding problemen die kunnen ontstaan na een traumatische voorgeschiedenis. Mocht je echt meerdere uren per dag bij een gezin aan de slag willen als Kraamdoula dan is de Kraamdoula Training echt wat voor jou.

Voor wie is de Kraamdoula Training geschikt?

Voor de Kraamdoula Training heb je een HBO-denkniveau nodig. De training is bedoeld voor iedereen die zich met kennis en kundigheid en daarnaast veel liefde wil inzetten in de 6 weken durende kraamtijd. De training kenmerkt zich door de fysiologische en pathologische kennis rondom de postnatale periode, aangevuld met een complementaire, holistische visie op ondersteuning in de kraamtijd. De lessen worden in het Nederlands gegeven. Let op: een groot deel van het studiemateriaal is Engelstalig.

Een achtergrond als doula of kraamverzorgende is een pre, maar niet noodzakelijk. De Kraamdoula Training vormt wel een ideale specialisatie voor kraamverzorgenden die meer willen doen dan de 8 dagen standaard kraamzorg. Ook kan de Kraamdoula Training een aanvullende uitbreiding zijn voor doula’s die de moeder voor, tijdens en na de bevalling willen ondersteunen.

Als je wél als doula aan de slag wil, maar moeite hebt om het Geboorte doula vak te combineren met je huidige werk- of gezins situatie dan kan het Kraamdoula vak een mooie tussenweg zijn. Je werkt in principe niet 's nachts en je diensten zijn iets makkelijker in te plannen, in overleg met je cliënten. Veel post partum doula's werken maximaal 4 uur per dag bij een gezin.

Als je als doula zoveel klinische kennis hebt, hoe voorkom je dan dat je met de klinische staf mee gaat praten?

Je handelt als Academie Doula ten alle tijden belangeloos en onbevooroordeeld. Je cliënt doet het woord en als Academie Doula ben je belanghebbende noch beleidsmaker. Je leert te communiceren met klinische staf als je cliënte dat zelf niet (meer) kan. Door dezelfde taal te spreken als de klinische staf zijn de lijntjes korter en effectiever. Daarnaast kan je kennis jouw cliënte helpen om de benodigde informatie te begrijpen, zodat zij weloverwogen beslissingen kan nemen bij complicaties. Je kunt als het ware ‘ondertitelen’ waar nodig.

Hoe begeleid ik mijn cliënten als COVID-19 maatregelen ervoor zorgen dat ik niet bij een bevalling aanwezig mag zijn?

De Doula Academie vindt het belangrijk dat haar aangesloten doula’s continu op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen van de COVID-19 restricties en onderhoudt dan ook actief contact met de ziekenhuizen en verloskundigen praktijken. Het is echter zo, dat er momenteel per regio nogal veel verschillen zijn en dus staan we in nauw contact met elkaar om te horen wat er precies op welk moment verandert voor wie. Virtuele begeleiding lijkt op dit moment de meest consistente optie die bij elke baring aangeboden kan worden. Daar waar er nog een doula welkom is, je jezelf als doula daartoe in staat voelt en het de wens van je cliënt is, dan zal de Doula Academie je ondersteunen in je keuze. We begeleiden onze aangesloten Academie Doula's actief in hoe je digitaal ondersteuning kunt bieden en hoe je binnen de COVID-19 restricties handelt als je live een baring begeleidt.